nocnt

Wycisz lub zablokuj byłego lub byłą na Facebooku: co zobaczy

Wstrzymanie, przestanie obserwowania, Take a Break, ograniczenie lub blokada byłego lub byłej na Facebooku: co daje każda opcja i co ta osoba nadal widzi.

Zaktualizowano 2 min czytaniaŹródła na końcu

Facebook ma więcej opcji pośrednich niż większość aplikacji, w tym jedną stworzoną z myślą o rozstaniach. Kroki pochodzą z oficjalnych stron pomocy Facebooka, sprawdzonych 25 września 2026 r. Jeśli jakiś przycisk jest teraz gdzie indziej, aktualne kroki znajdziesz na podlinkowanej stronie.

Co wybrać

  • Snooze (wstrzymaj), żeby ukryć posty tej osoby na 30 dni bez jej wiedzy.
  • Przestań obserwować, żeby ukryć jej posty na stałe, pozostając znajomymi.
  • Take a Break (zrób sobie przerwę), żeby rzadziej widzieć tę osobę i ograniczyć to, co ona widzi u ciebie.
  • Zablokuj, jeśli chcesz uciąć kontakt w obie strony.

Wstrzymaj tę osobę na 30 dni

Przy jednym z postów tej osoby w swoim kanale stuknij Options (opcje) i wybierz Snooze [their name] for 30 days (wstrzymaj [imię] na 30 dni). Ta osoba nie dostaje o tym informacji.1

Przestań obserwować tę osobę

Wejdź na profil tej osoby, stuknij Following (obserwujesz), a potem Przestań obserwować. Nadal jesteście znajomymi, ale jej posty przestają się pojawiać w twoim kanale.2

Take a Break, czyli przerwa od tej osoby

Facebook stworzył Take a Break z myślą o rozstaniach. Proponuje tę funkcję, gdy po rozstaniu lub rozwodzie zmieniasz status związku, a przerwę możesz zrobić sobie od każdego profilu, który chcesz widywać rzadziej. Strona pomocy tej funkcji opisuje, co ona robi, ale nie podaje kroków.3

Co robi:

  • Posty tej osoby i posty, na których jest oznaczona, przestają się pojawiać w twoim kanale, a Facebook przestaje proponować, żeby do niej napisać albo ją oznaczyć.
  • Ta osoba zostaje dodana do Restricted List (lista osób z ograniczeniami dostępu), więc widzi tylko twoje publiczne posty i posty, na których ją oznaczysz.
  • Możesz ograniczyć, kto widzi wcześniejsze posty, na których oznaczono i ciebie, i tę osobę.

Samodzielnie ogranicz dostęp tej osobie

Aby dodać tę osobę bezpośrednio do listy osób z ograniczeniami dostępu: wejdź na jej profil, stuknij Znajomi, potem Edit Friend Lists (edytuj listy znajomych), stuknij Restricted (ograniczony dostęp) i Gotowe. Nadal widzi to, co publikujesz publicznie, ale nie posty z ustawieniem Znajomi.4

Zablokuj tę osobę

  1. Wejdź na profil tej osoby.
  2. Stuknij trzy kropki albo Więcej.
  3. Stuknij Zablokuj, a potem jeszcze raz Zablokuj, aby potwierdzić.

Ta osoba nie dostaje o tym informacji. Nie może widzieć twoich postów, oznaczać cię, zapraszać cię na wydarzenia ani do grup, zaczynać z tobą rozmowy ani dodać cię do znajomych. Zablokowanie usuwa ją też z twoich znajomych.5

Warto wiedzieć:

  • W menu postów w kanale nie ma już opcji blokowania. Użyj profilu tej osoby albo przejdź do Ustawienia i prywatność, potem Ustawienia, a następnie Blokowanie.
  • Blokada nie obejmuje wspólnych grup, aplikacji ani gier.
  • Zablokowanie jednego profilu tej osoby nie blokuje jej pozostałych profili.

Jeśli nadal chcesz zajrzeć

To normalne i nie znaczy, że ci się nie udało. Badania o sprawdzaniu byłego partnera lub byłej partnerki w sieci znajdziesz w poradniku dlaczego wciąż sprawdzasz profil byłego lub byłej. Gdy najdzie cię ochota, najpierw przebij arkusz folii bąbelkowej. W nocnt wejście na profil tej osoby ma osobny przycisk, a zapisanie go nie zeruje licznika.

Źródła

  1. Facebook Help Center: Snooze a person, Page or group on Facebook. ↩

  2. Facebook Help Center: Unfollow a person, Page or group on Facebook. ↩

  3. Facebook Help Center: Take a break from someone’s profile in Facebook. ↩

  4. Facebook Help Center: Add or remove someone from your Restricted List on Facebook. ↩

  5. Facebook Help Center: Block someone’s Facebook profile, Page, or nickname. ↩

Wypróbuj teraz